vineri, 27 februarie 2015

Gentuţă de primăvară


Am tricotat o gentuţă de primavară în culorile mărţişorului 
pentru o domnişoară cochetă. 
Lucrul a mers foarte repede pentru că am ales să lucrez un rînd
 pe faţă un rînd pe dos. 



Ca să-i dau un aer tineresc şi vesel  am croşetat două floricele 
iar pe margine am făcut colţisori.




duminică, 15 februarie 2015

Meniu echilibrat


Un meniu echilibrat am mîncat anul trecut 
pe la prînz  într-un Bistro la Paris unde, 
pe o tablă neagră ca la şcoală erau scrise cu creta trei meniuri :
meniu echilibrat, meniu caloric, meniu hipercaloric . 


Noi am ales meniul echilibrat să nu ne încărcam stomacul
ca să ne menţinem în formă căci mai aveam de mers, 
de vizitat pînă seara cînd trebuia să ajungem la hotel.


Meniul era format dintr-o salată cu germeni,  şuncă, roşii cherry 
 castraveţi şi cîteva frunzuliţe de busuioc. 
In mijlocul salatei era un bol de plastic cu un mix 
de ulei şi oţet cu care am asezonat salata.
Meniul mai conţinea o  bucată de pîine (baghetă franţuzească) , 
o porţie de chec cu fructe de pădure şi un suc de portocale.
Salata, checul şi sucul ni le-am ales noi 
din tot ce ne-a arătat vînzătoarea că se încadrează în meniu echilibrat, 
apoi ni le-a aranjat pe tavă şi am plătit direct.


Pentru că ne-a plăcut am făcut şi eu acasă 
că doar se găsesc de toate pe piaţă. 


După ce am spălat germenii cu apă rece în strecurătoare 
am adăugat salată verde,  şuncă tăiată cubuleţe, 
roşii şi castraveţi. 
Deasupra am presărat o linguriţă plină de seminţe de cînepă,
 ulei de măsline şi oţet de mere producţie proprie.


Am pus o felie de pîine făcută în casă , 
o porţie de pandişpan cu mere şi sucul de la o portocală.



  

  

marți, 10 februarie 2015

O pîine bună pe masă


În "Epoca de aur" cînd intrai într-un centru de pîine te învăluia 
instant mirosul inconfundabil de pîine coaptă bună şi proaspătă........ 
din toate părţile venea cîte un miros îmbietor de  chifle, 
cornuri simple sau umplute cu gem, covrigi, brînzoaice, 
baghete cu lapte, brioşe..... toate proaspete, 
parfumate şi mai ales gustoase.

În drum spre servici îmi cumpăram pîine sau chifle şi-mi făceam  
sendvişuri pe alese cu brînză şi roşii, parizer sau şuncă de praga, 
salam de vară sau salam de sibiu. 


În "epoca actuala" , azi cumperi o pîine şi mîine arunci la gunoi 
ceea ce a rămas din ea că nu mai e bună de nimic. 
Poate de aceea s-a zvonit ca pîinea nu e bună pentru sănătate 
şi multă lume a ales să o scoată din meniu. 


Mie îmi place pîinea şi consider că are un rol important 
în alimentaţia mea şi a familiei mele şi, pentru că m-am săturat 
să arunc pîine/bani la gunoi, anul trecut în preajma Crăciunului 
am luat bani  din puşculiţa mea improvizată într-un portofel vechi 
şi am cumpărat o maşină de preparat pîine !

Suntem încîntaţi de bunătatea de pîine pe care o mîncăm în prezent, 
nu aruncăm nici o feliuţă, nepoţelul meu îmi spune mereu : 
ce bună e pîinica asta, vreau să mănînc şi aşa, simplă, fără ciorbică !


Să nu arunci, copile,
Pîinea jos nicicînd
Căci undeva, departe,
Plînge un copil flămînd.

Şi cată-un colţ de pîine
Prin urne-nfrigurat,
Şi dacă n-o găseşte
Adoarme-nlăcrimat

Şi-n somn ce i se-arată,
Tu să-ţi închipui poţi ?
Pămîntul ca o pîine
Ce-ajunge pentru toţi ! 
                                                                               Pîinea de Leonida Lari 


Să aveţi zilnic o pîine bună pe masă !


    

luni, 9 februarie 2015

Salată cu vitamine

La noi în casă se mănîncă foarte multe salate pe tot 
 parcursul anului nu doar iarna,  sunt atît de bune încît le adorăm !

Mai e puţin şi ieşim din iarnă, suntem foarte mulţumiţi că 
nici o răceală/gripă/virus nu s-a atins de noi !


Pentru o porţie de salată am  folosit - o andivă, 1/2 gogosar roşu, 3-4 frunze de salată verde,  o bucată de praz  de 6-7 cm. , 
o ceapă roşie, 3-4 roşii cherry,  cîteva măsline , 
sare, ulei de măsline şi zeamă de lămîie după gust. 


Mi se părea mie că lipseşte ceva... am uitat să pun la poză 
roşiile cherry............. am decorat salata cu ele ! 


In funcţie de preferinţe adaug  un ou fiert 
sau o felie de şuncă de pui/praga 
sau o felie de caşcaval/brînză  cubuleţe.


Gustoasă şi sănătoasă !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...