Vă mai aduceţi aminte de biscuiţii şpriţaţi
pe care-i mîncam în copilărie ?
pe care-i mîncam în copilărie ?
Ieri am făcut o tavă plină ochi de biscuiţi şpriţaţi.
Ingrediente :
2 pachete de unt
500g.zahăr tos,
2 ouă şi 3 gălbenuşuri,
2 plicuri zahăr vanilinat,
2 plicuri praf de copt,
4 linguri smîntînă,
2 linguri zeamă de lămîie,
1kg. făină,
coajă rasă de lămîie, sare.
2 pachete de unt
500g.zahăr tos,
2 ouă şi 3 gălbenuşuri,
2 plicuri zahăr vanilinat,
2 plicuri praf de copt,
4 linguri smîntînă,
2 linguri zeamă de lămîie,
1kg. făină,
coajă rasă de lămîie, sare.
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Am frecat puţin untul cu zahărul tos, zahărul vanilinat, coaja de lămîie şi un praf de sare.
Am adăugat cele 2 ouă întregi şi cele 3 gălbenuşuri (toate odată) şi am amestecat uşor.
Apoi, am amestecat cu blenderul ca să se omogenizeze bine compoziţia, am adăugat praful de copt stins în zeama de lămîie.
Am adăugat smîntîna şi am amestecat cu blenderul.
Am transferat compoziţia într-un vas mai mare şi am adăugat făină puţin cîte puţin.
Lingurile de smîntînă au fost foarte pline aşa că am pus mai mult de 1Kg de faină
ca să iasă coca bine legată, să nu fie moale.
Lingurile de smîntînă au fost foarte pline aşa că am pus mai mult de 1Kg de faină
ca să iasă coca bine legată, să nu fie moale.
În continuare am frămîntat compoziţia cu mîna.
Am băgat vasul într-o pungă de plastic şi l-am pus la frigider
pentru 2 - 3 ore.
pentru 2 - 3 ore.
Am ataşat forma pentru biscuiţi la maşina de tocat carne, am umplut maşina cu aluat şi am format biscuiţi de 6 -7 cm. punîndu-i direct pe foaia de silicon aşezată în tava de copt.
Am pus tava în cuptorul preîncalzit şi am copt biscuiţii 20 -25 minute la foc potrivit.
Se lasă la răcit după care se pudrează cu zahar vanilat (facultativ).
Se păstrează acoperiţi în cutii de tablă sau de carton.
După 3 - 4 zile devin foarte fragezi de se topesc în gură.
Poftă bună !
se fac mai greu decat sapunul, dar arata delicios :)
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-au placut,chiar asa greu nu e dar,dureaza mult, am copt 5 tavi a cite 30 de biscuiti pe tava!
ȘtergereCat de bune trebuie sa fie! Sunt preferatele mele de sarbatori si cu foi-etajul.
RăspundețiȘtergereSa va ganditi si la mine cand mancati!
Multumesc si sarbatori fericite!
Da, sunt tare buni biscuitii, o sa-i prepar mai des ca sunt mult mai buni decit cei din comert. Un An Nou iti doresc cu multe realizari si bucurii.
ȘtergereMmm, arata f bine si cu siguranta sunt cu mult mai buni decat cei din magazin!
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite si un an 2013 plin de caldura, iubire, bucurii si realizari! Pupici!
Da, Natalia, sunt extrem de buni, trebuia sa pun mai multe pliculete de vanilie ca sa se simta mai mult aroma...inainte vreme, vanilia la pliculet era mult mai aromata, cu un pliculet se parfuma toata casa nu numai prajitura pusa la cuptor. Iti doresc si eu un An Nou plin de realizari,bucurii si tot ce-ti doresti sa se implineasca.Pupici !
RăspundețiȘtergereOooo imi amintesc acesti biscuiti de la bunica, mama nu facea, nu stiu de ce desi ii avea notati in caietelul cu retete (stiu ca am si eu o copie a acestui caiet). Multumesc pentru ca ai impartasit reteta, sigur ii voi incerca si eu; ai mei sunt adeptii prajiturilor simple, cat mai simple, asa cum le faceam si noi odata. La multi ani Geta! Cu sanatate si bucurii in noul an! te pup
RăspundețiȘtergereAsta e una din retete, mai am o reteta doar cu galbenusuri (vreo 6 ) ca sa nu mai zic si de alta reteta doar cu untura de porc dar si cu unt ies foarte bune. La multi ani Alinutza, sanatate si spor in toate,te pup si eu !
ȘtergereLa multi ani ! :*
RăspundețiȘtergereCe bine arata,trimite si la mine 2-3 ! :D Pup.
Ma bucur ca-ti plac, numai 2-3 vrei?
ȘtergereLa multi ani ! te pupic.
Cel mai mult mi-a placut faza "zaharul facultativ".
RăspundețiȘtergereMultumim pt informatiile pretioase !
Buna, albinuta veninoasa ! zaharul pudra vanilat e un moft la acesti biscuiti, sunt deliciosi nepudrati, eu am pudrat citiva doar pentru poza !
ȘtergereMa bucur atunci .
ȘtergereIntradevar trebuie si pt imagine :)
Superbe prajiturelele!
RăspundețiȘtergereNu v-am gasit pagina de contact, asa ca va las aici invitatia de a aprticipa la un concurs !
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru invitatie, o sa particip la acest concurs minunat !
Ștergeremi-am adus aminte de reteta asta! si as face-o dar nu am forma de facut spritzatele... daca cred ca le fac bilute cu lingura de inghetata :)
RăspundețiȘtergereO mica intrebare: nu mai am zahar in casa (de mult il evit) oare e ok daca folosesc miere? Zaharul are rolul lui si nu doar de indulcit, mierea are alta structura...
Cu miere n-am făcut niciodată aşa că nu ştiu cum vor ieşi şi ce gust vor avea. O seară frumoasă îţi doresc !
Ștergere