Înainte vreme, am găsit într-o carte de bucate reţeta salamului de biscuiţi cu o cremă din ouă crude şi margarină, stropeam biscuiţii cu lapte îndulcit, nu ştiam de pericolul numit salmonella şi nici despre margarină că e ucigaşul nostru tăcut.
Vaaai, şi chiar ieri am văzut la tv. că au fost retrase de pe rafturi
dintr-un supermarket ciocolate infestate cu salmonella !!!
Acum....ce să mai zic !?
nu-mi place să stau împotriva progresului !
am scos ouăle din reţetă - cică ne atacă cu colesterol,
am scos şi laptele din reţetă - cică e bun doar pentru bebeluşi,
oare să scot şi apa din reţetă ? - cică are clor şi diverse
acum, folosesc unt - cu toate că şi lui i s-au scos vorbe rele
şi fac economie la gaz că iar s-a scumpit !
500 g. biscuiţi populari, 150 g. unt, 100 g. zahăr tos, 50 g. stafide,
100 g. miez de nucă,
100 g. miez de nucă,
2 bucăţi de rahat tăiate cubuleţe, 200 ml. apă rece de la robinet,
1 lingură plină cacao, 1 lingură plină pudră de roşcove
1 sticluţă esenţă de rom.
1 lingură plină cacao, 1 lingură plină pudră de roşcove
1 sticluţă esenţă de rom.
pentru glazură - 100 g. biscuiţi măcinaţi în rîşniţa de cafea
şi 1 lingură de zahăr pudră.
şi 1 lingură de zahăr pudră.
Am pus pe ochiul de la aragaz cratiţa mea zepter
( doar trei minute) şi am copt miezul de nucă.
Cînd mă gîndesc cît gaz aş fi consumat dacă trebuia să aprind
focul la cuptor să coc nucile, mai mult ca sigur le scoteam din reţetă.
Într-un ibric am pus la foc potrivit apa, zahărul,
cacao, pudra de roşcove,
unt şi am amestecat din cînd în cînd.
După primul clocot am stins focul, am adăugat stafidele,
esenţa de rom şi am dat deoparte să se mai răcească.
Într-un castron am pus biscuiţii rupţi bucăţele,
bucăţile de rahat tăiate cubuleţe,
nuca coaptă tăiată mărunt la cuţit şi am amestecat.
Apoi, am turnat compoziţia fiartă şi călduţă.
Şi am amestecat bine, am lăsat acoperit 15 minute
să se îmbibe biscuiţii.
Am amestecat compoziţia pentru glazură.
Pe o foaie de plastic alimentar am pus 3 linguri de glazură,
şi am adăugat o parte din compoziţia de biscuiţi.
Am rulat pe toate părţile compoziţia pînă am îmbrăcat-o
complet cu glazură şi am înfăşurat-o strîns în foaia de plastic.
Mi-au ieşit trei bucăţi şi le-am pus în frigider.
Miezul de nucă copt, imprimă un gust rafinat acestei prăjituri.
E delicioasă după două zile de la preparare.
Mi e gandul la acest desert de ceva vreme...sunt atatea amintiri din copilarie legate de acest salam! Mi ai facut pofta, Geta, multumesc pt reteta!
RăspundețiȘtergereCu placere ! nouă ne plac mult prăjiturile astea simple făcute
Ștergereîn casă !