Aveam nişte gutui cumpărate de vreo trei săptămîni
şi abia zilele acestea m-am învrednicit să le transform
într-o dulceaţă minunată cu parfum inconfundabil original !
Dulceaţa de gutui o fac repede, m-am gîndit să respect strict
cîţiva paşi altfel gutuile se înroşesc şi nu-mi place.
1 Kg. de gutui rase (pe răzătoarea cu găuri mari )
250 ml. apă
1 Kg. zahăr alb
zeamă de la o lămâie mare
1. Se spală cu apă rece gutuile şi se şterg bine
cu un prosop de bumbac.
2. Se fierbe zahărul cu apă până se leagă puţin siropul,
se acoperă vasul cu un capac şi se stinge focul.
3. Se dau gutuile pe răzătoare stropind
din când în când cu puţină zeamă de lămîie.
4. Cînd suntem aproape gata cu gutuile rase
dăm drumul la foc să se înfierbânte siropul.
5. Punem gutuile rase în siropul fierbinte
şi adăugăm restul de zeamă de lămîie.
Fierbem la foc potrivit spre mare aproximativ 15 - 20 minute
şi amestecăm mereu.
Stingem focul şi punem dulceaţa fierbinte în borcane.
Mie mi-au iesit 5 borcane.
Înfiletăm capacele şi întoarcem borcanele
cu capacul în jos pentru 15 minute.
După 15 minute întoarcem borcanele
în poziţia normală şi le lăsăm să se răcească.
minunata, eu anul acesta nu am facut de gutui, vroiam sa fac niste bomboane, o reteta de la Dani, dar a trecut vremea si am uitat!
RăspundețiȘtergeream facut acum ceva vreme dar vroiam sa repet, sunt delicioase!
uite reteta aici
http://krmenslife.blogspot.ro/2013/12/autoportret-si-gutui.html
Da, e tare bună ! Mulţumesc pentru reţeta de bomboane !
ȘtergereNu am facut niciodata dulceata de gutui. Asa cum ai prezentat reteta mi se pare relativ simplu. Ma tenteaza sa incerc si eu. Imi place ca si-au pastrat culoarea aurie. Poate de la lamaie?
RăspundețiȘtergereO saptamana minunata!
Da, e simplu de facut şi dacă ai nişte gutui bine coapte se dau uşor prin răzătoare. Lămâia şi siropul fierbinte ajută gutuia să-şi păstreze culoarea iar dacă fierbi prea mult dulceaţa se înroşeşte, de aceea se fierbe/leagă siropul înainte de a pune gutuia în el ! O săptămînă frumoasă iţi doresc !
ȘtergereDe fapt bomboanele de care aminteste Coco sunt bucati de peltea de gutui, pe care le tavalesc prin zahar tos inainte de servire. Pelteaua am pastrat-o un an de zile in frigider, bucata intreaga, invelita in hartie pergament si de cate ori aveam o masa mai festiva taiam bucatele pentru ornat platoul cu branzeturi ( fara sa le dau prin zahar cand le serveam langa branza ).
RăspundețiȘtergereIntr-adevar, dulceata ta are o culoare neasteptat de deschisa pentru gutui :)
Ce idee grozavă ai avut Dani să pui peltea de gutui taiată în bucăţele pe platoul cu brînzeturi! Am reţeta de dulceaţă de la o fosta colegă de servici, ea îmi spusese să opăresc gutuile rase ca să-şi păstreze culoarea, să le scurg şi să le pun în sirop, dar eu am scurtat procedeul punînd lămîie.
ȘtergereCe bine arată!
RăspundețiȘtergereMulţumesc, Simona !
Ștergere