marți, 10 februarie 2015

O pîine bună pe masă


În "Epoca de aur" cînd intrai într-un centru de pîine te învăluia 
instant mirosul inconfundabil de pîine coaptă bună şi proaspătă........ 
din toate părţile venea cîte un miros îmbietor de  chifle, 
cornuri simple sau umplute cu gem, covrigi, brînzoaice, 
baghete cu lapte, brioşe..... toate proaspete, 
parfumate şi mai ales gustoase.

În drum spre servici îmi cumpăram pîine sau chifle şi-mi făceam  
sendvişuri pe alese cu brînză şi roşii, parizer sau şuncă de praga, 
salam de vară sau salam de sibiu. 


În "epoca actuala" , azi cumperi o pîine şi mîine arunci la gunoi 
ceea ce a rămas din ea că nu mai e bună de nimic. 
Poate de aceea s-a zvonit ca pîinea nu e bună pentru sănătate 
şi multă lume a ales să o scoată din meniu. 


Mie îmi place pîinea şi consider că are un rol important 
în alimentaţia mea şi a familiei mele şi, pentru că m-am săturat 
să arunc pîine/bani la gunoi, anul trecut în preajma Crăciunului 
am luat bani  din puşculiţa mea improvizată într-un portofel vechi 
şi am cumpărat o maşină de preparat pîine !

Suntem încîntaţi de bunătatea de pîine pe care o mîncăm în prezent, 
nu aruncăm nici o feliuţă, nepoţelul meu îmi spune mereu : 
ce bună e pîinica asta, vreau să mănînc şi aşa, simplă, fără ciorbică !


Să nu arunci, copile,
Pîinea jos nicicînd
Căci undeva, departe,
Plînge un copil flămînd.

Şi cată-un colţ de pîine
Prin urne-nfrigurat,
Şi dacă n-o găseşte
Adoarme-nlăcrimat

Şi-n somn ce i se-arată,
Tu să-ţi închipui poţi ?
Pămîntul ca o pîine
Ce-ajunge pentru toţi ! 
                                                                               Pîinea de Leonida Lari 


Să aveţi zilnic o pîine bună pe masă !


    

6 comentarii:

  1. Poezia asta emotionanta am invatat o la scoala, copil fiind!
    Esti o gospodina adevarata, Geta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar asa, emoţionantă şi adevarată, de aceea am inclus-o în aceasta postare ! Iti multumesc mult Natalia pentru compliment !

      Ștergere
  2. si eu am un aparat de facut paine, dar mi se pare tare greu de curatat, fac mereu paine fara framantare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frămînţi aluatul de mînă apoi îl bagi în maşina la copt ? Chiar şi aşa nu văd de ce ţi se pare greu de curăţat. Eu, după ce scot pîinea, pun în vasul de copt apă caldă cît să acopere paletele. Las asa 10-15 minute apoi scot paletele cu mîna, curăţ cu spălatorul pîinea înmuiata de lîngă axul paletelor apoi arunc apa,limpezesc de doua ori şi şterg cuva cu o laveta umeda, atît !

      Ștergere
    2. haoleo, sunt vai de capul meu de ne-gospodina: eu nu curat aparatul de facut paine :D. Se usuca ce ramane pe palete, mai sterg cu un prosop si firimiturile uscate se duc, dar cum fac paine la 3-4 zile, la noul amestec intra si firimiturile. :D :D

      Ștergere
    3. Da, câteodată aşa fac şi eu. E chiar bine pentru că firimiturile alea uscate dau gust bun pâinii. Chiar exista o reteta unde, la pâinea nouă se pune şi pâine uscată şi înmuiată bine de tot. Mulţumesc pentru coment. O seară frumoasă să ai !

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...