miercuri, 6 mai 2015

Fîntîna Frumoasă ( Schoner Brunnen)


Dintotdeauna fîntînile au constituit un loc de atracţie pentru oameni. Ele înfrumuseţează locul unde sunt amplasate, jocul continuu al apei încîntă privirea iar picăturile infime de apă ce se răspîndesc în preajma lor dau o răcoare plăcută 
şi fac aerul mai respirabil.

Fîntîna Frumoasă ( Schoner Brunnen), situată în Piaţa Centrală din oraşul Nuremberg din Germania,
este una dintre principalele atracţii ale oraşului. A fost construită de Heinrich Beheim în secolul al XVI- lea şi are o înălţime de 19 metri, iar în partea de sus are forma unui turn de biserică.


Fîntîna este împodobită cu 40 de statui cu figurile aurite, dispuse pe patru niveluri. Pe rîndul de la bază sunt reprezentate cele şapte arte împreună cu Filosofia, urmează profeţi, sfinţi, nobili locali, electori din Sfîntul Imperiu Roman. Printre statuile sculptate sunt şi cîteva personaje despre care nu se ştie de ce au fost incluse în decorul fîntînii, cum sunt Iulius Caesar şi Alexandru Macedon.


Fîntîna este înconjurată de un gard metalic şi în balustradă a fost încastrat un inel de metal montat probabil de un sculptor ucenic. Se spune că, dacă atingi acest inel îţi aduce noroc sau dacă-ţi pui o dorinţă ţi se îndeplineşte. Fîntîna Frumoasă construită de Heinrich Beheim în anul 1396, a fost restaurată de mai multe ori în decursul anilor apoi, în secolul XX a fost mutată la Muzeul Naţional German, ceea ce vedem astăzi în Piaţa Centrală din Nuremberg este o copie realizată în anul 1912, iar inelul
aducător de noroc a fost făcut dintr-un material galben strălucitor ca să poată fi reperat uşor de turişti. 


Dacă ajungeţi la Fîntîna Frumoasă atingeţi inelul de "aur", funcţioneazăăă !!!


6 comentarii:

 1. Nu seamana a fantana :) Un monument frumos de care nu stiam. Uite-asa, calatorind pe bloguri, aflam lucruri noi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, nu seamănă, ne-a părut rău ca instalaţia de apă era oprită/stricată altfel cred că asistam la un joc de apă deosebit de frumos. Poate data viitoare cînd mai ajungem pe acolo să vedem şi apa dansînd.

   Ștergere
 2. Ce ne-am face daca predecesorii nu ar fi construit atatea minunatii?
  Intr-adevar frumoasa fantana ta!
  Happy WW!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Noroc cu ei că s-au gîndit să înfrumuseţeze oraşele şi să ne încîntăm privirea cu ele !

   Ștergere
  2. Sunt de aceeasi parere cu Suzana Miu. Nu stiu daca se vor mai face asemenea lucrari. O adevarata bijuterie. Ce frumos ca ai vazut-o in realitate Gina.

   Ștergere
  3. Chiar aşa, o bijuterie valoroasă, nu degeaba originalul este bine păstrat la Muzeul Naţional German !

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...