duminică, 28 iulie 2019

File de somon marinat în stil norvegian


Anul acesta am făcut vacanţa în ţările baltice şi nordice.
Somon marinat am mâncat în ţările nordice şi mi-a plăcut atât de mult
încât mi-am dorit să prepar şi eu acasă la mine.


Am cumpărat două fileuri de somon norvegian care au cântărit 700 grame.
 Le-am curăţat de solzi, le-am spălat apoi le-am uscat cu prosoape de hârtie.

Am pregătit un amestec de sare şi zahar (3 lg. de sare şi 2 lg. de zahăr)
puţin piper alb, o legătură de mărar şi o cutie de plastic.


Am pus în cutie un strat subţire de amestec (sare şi zahar).
Peste el am pus primul file cu pielea în jos.
 Peste file am pus crenguţe de mărar, puţin piper şi amestec de sare si zahar.
Am pus a doua bucată de file cu pielea în sus şi am repetat cu mărar, piper şi sare.
N-am folosit tot amestecul de sare şi zahar şi nici  tot piperul pentru că 
am considerat că nu e nevoie, oricum fileurile absorb sare  atât cât e nevoie.






Am pus capacul la cutie şi am dat la frigider pentru 24 de ore.
Dupa 12 ore  am întors fileurile (adica cel de jos să ajungă sus).
Eu am ţinut somonul la marinat 48 de ore pentru că fileurile au fost mai groase.


După timpul necesar de marinare am scos fileurile din cutie, 
le-am spălat la un jet de apă rece, le-am uscat cu prosoape de hârtie 
şi le-am uns cu câteva picături de ulei ca să aibă puţin luciu.
Am tăiat până la piele fâşii subţiri iar când am mâncat 
am fost foarte mulţumită de rezultat.


Fileurile de somon marinat se servesc ca atare 
sau cu sos de maioneză sau cu sos de muştar.





Fotografii - Arhiva personală




9 comentarii:

  1. Nu credeam ca reteta de sos este cu zahar, pentru a marina peste.
    Dar, oricum, la cat nu ma pricep eu... :D
    Oricum, banuiesc ca au fost deliciosi!
    Sa va fie de bine! Crezi ca s-ar potrivi si cu alt peste?
    Seara frumoasa, Geta draga! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim ! Cred ca merita incercata reteta si cu alt file de peste sau putem marina diversi pesti dupa o reteta china/japonia/corea care are in compozitie sos de soia si otet de orez. Seara buna,Suzana !

      Ștergere
  2. preferatul meu, vin in vizita negresit! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu m-aș fi gandit niciodată sa ii marinez, cred ca ti-au iesit f buni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu stiam ca se pot marina, de aceea am incercat si s-au marinat exceptional ! Un gust foarte bun ca la mama lui acasa!

      Ștergere
  4. Stiam ca norvegienii mananca somonul in toate modurile dar am fost mereu mult prea comoda pentru a marina pestele, insa citind reteta asta chiar mi s-a facut pofta de somon marinat. Cu siguranta voi incerca si eu.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...