sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Ghee - unt clarefiat - preparat în casă


Ghee se face din unt nesărat cu procent peste 80% grăsime.


Se pune untul într-un vas smălţuit şi se încălzeşte pe foc potrivit.
După topire, untul se mai fierbe cca. 12 minute. 
Spuma care se ridică nu se îndepărtează căci are proprietăţi medicinale.


Personal, cred că cei care fac ghee şi îndepărtează spuma, 
nu o aruncă la gunoi ci  o valorifică în diverse preparate cosmetice.


Se fierbe pînă cînd untul capată o culoare aurie iar mirosul degajat 
seamană cu cel al floricelelor de porumb.

Se strecoară printr-o sită într-un borcan. 
După ce se răceşte complet se înfiletează capacul. 
Nu este nevoie de păstrare la rece.


Ghee este un excelent aperitiv care accentuează gustul mîncării. 
Contribuie la producerea sucului gastric fiind de ajutor în procesul de digestie. 
Nu provoacă cresterea colesterolului şi este foarte util în cazul intoxicaţiilor. 
O linguriţă de ghee amestecat cu lapte cald se bea seara, ajută foarte mult în constipaţie. Contribuie la cicatrizarea rănilor şi are efect calmant în cazul gastritelor, 
ulcerelor de stomac şi al colitelor.


11 comentarii:

  1. Ce harnica esti!Pune o portie si pentru noi.Pupam cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  2. Beatrice, si tu esti harnica, aveti portia pusa deoparte, pup si eu pe voi !

    RăspundețiȘtergere
  3. Yeeey ce bine ca ai pus poza cu untul folosit, asa stiu si eu ce sa caut. Cu siguranta voi face cat de curand. Saru'mana de reteta Geta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, Amy, a fost singurul unt mai ieftin dintre cele cu grasime de 80%. Mie imi place ghee, sunt incintata ca nu contine colesterol. Cind se raceste se incheaga ca untura in borcan ... am intins pe piine proaspata si pe piine prajita ambele cu sunca deasupra, au fost minunate !

    RăspundețiȘtergere
  5. Fac, sigur fac. Si te anunt cum mi-a iesit :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Suna bine, parca reteta asta vine din India; au un fel de paine care arata ca o lipie si e foarte crocanta si care se serveste cu ghee. Am mai topit asa untul, fara sa stiu ca produsul finit are un nume,pentru un aluat de tarta,din biscuiti..iesea foarte bun. ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, Amitha, reteta vine din India, am gasit-o intr-o carte de Ayurveda - stiinta a carei aplicare conduce la mentinerea sanatatii organismului. Si eu topesc unt in care pun la innabusit ciupercute. Cu apa care o lasa ele si un praf de sare se formeaza un sos excelent. Le pun garnitura la diverse preparate sau le maninc ca atare. Chiar si in unele retete pentru coca de cozonac se pune unt topit.

    RăspundețiȘtergere
  8. Geta interesanta reteta! Eu nu am auzit pana acum de ghee.

    RăspundețiȘtergere
  9. Corina, si mie mi s-a parut interesanta reteta si m-am gindit sa o incerc. Ghee se foloseste si extern in amestec cu diverse plante contribuind la penetrarea mai usoara a substantelor active cu efecte tamaduitoare in tesuturi. De ex. o pasta formata din ghee cu lemn dulce se aplica zilnic o jumatate de lingurita pe plagi infectate ajutindu-le sa se cicatrizeze mai repede. E asemanator cu procedeul cu untura de porc combinata cu plante din care se obtin alifii !

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu am vrut sa fac ghee, dar uite ca inca nu m-am incumetat. Am o cunostinta care se ocupa cu tratamente ayurvedice si ea gateste cu ghee. Uite ca cu articolul tau m-ai motivat sa incerc§

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mi-am cumpărat mai demult o carte de ayurveda că eram curioasă să citesc despre tratamente, din ea m-am inspirat şi am făcut ghee.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...