joi, 19 ianuarie 2012

Jaggery sau zahăr brut

Jaggery este sirop întărit de trestie de zahăr care conţine melasă şi este considerat după miere , al doilea îndulcitor. Jaggery se obţine prin fierberea siropului de trestie de zahăr şi prin coagularea sa parţială, până la o consistenţă păstoasă.
 

După ce siropul a fost concentrat la o pastă groasă se lasă să se răcească şi să se întărească. El poate fi păstrat fără a se altera şi poate fi folosit ca îndulcitor, în timp ce trestia de zahăr şi siropul de trestie de zahăr nu pot fi păstrate mult timp. Siropul fermentează în 36 de ore, trestia de zahăr se usucă şi implicit, se pierde zahărul conţinut în plantă. Jaggery fiert poate fi păstrat şi folosit mult timp. Jaggery conţine proteine, hidraţi de carbon şi substanţe minerale : calciu, potasiu, sulf, fier, şi fosfor. El este considerat o sursă de vitamina A şi este bogat în vitamine din complexul B.

Melasa din Jaggery conţine mult fier, calciu, acid pantotenic, niacină, riboflavină, biotină, piridoxin, tiamin şi acid folic. Jaggery se poate obţine şi din suc de palmier şi se numeste gur. Exact ca şi siropul de trestie de zahăr, siropul de palmier se fierbe şi se îngroaşă parţial. Gur-ul este foarte gustos, mai puţin dulce, dar mai sănătos decât jaggery din trestie de zahăr. Jaggery se poate obţine şi din alte plante care conţin zahăr. Toate felurile de jaggery au o valoare nutritivă superioară zahărului alb rafinat.

În India, utilizarea de jaggery în locul zahărului este foarte răspândită mai ales la sate. Jaggery se mănâncă cu fructe în păstăi prăjite, cu arahide, amestecat în lapte, iaurt, cu pâine şi cu orez. Multe dulciuri , budinci şi bomboane se pot prepara cu jaggery sau gur. Băuturile dulci menţin zahărul din sânge în echilibru şi conferă imediat energie. 

Jaggery şi gur sunt  alimente bune pentru inimă şi ficat şi accelerează metabolismul. Jaggery trebuie însă evitat de femeile însărcinate. Excesul de dulce trebuie evitat, dar o bucăţică de jaggery ajută digestia după masă. Jaggery se vinde şi in comerţ sub numele de "zahar brut" sau "succanat".

Sursa - AYURVEDA - Tratat de terapie şi alimentaţie.

4 comentarii:

  1. Cu ce noutati vi tu aicea Geta!
    Eu n-am facut niciodata retetele scrise de tine mai sus insa sucanat am cumparat de la magazin.
    Ma gandesc ca dureaza mult prepararea asta. Tu ai facut? cat timp ti-a luat>

    RăspundețiȘtergere
  2. Sakura, n-am facut, ceea ce vezi in foto este zahar brut cumparat de la magazin. Daca dai o cautare pe google poti sa vezi cum se prepara jaggery.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Geta
    ai un premiu la mine pe blog

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc frumos Cristina,ti-am lasat un comentariu pe blog, te pup !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...