luni, 30 iunie 2014

Papaya

 Am cumpărat  pentru prima dată un fruct de papaya. 
Eram tare curioasă să-i văd culoarea, seminţele şi să-i simt gustul.


Carica papya
este fructul papaierului, arbore din America tropicală - Mexic
e cultivat în Brazilia, Africa, India, creşte înalt pînă la 5 - 10  metri 
şi seamănă cu un palmier.

Fructele cresc în buchete şi au formă de pară. 
Din papaiele verzi se extrage latexul care serveşte 
la fabricarea gumei de mestecat.

Fructul copt are coaja galbenă la fel cum e cea de la pepenele galben.
Eu n-am mai avut răbdare să-l las să se coacă  şi l-am tăiat.


Papaya e foarte bogată în vitamine ( A, C ) , potasiu  
şi are proprietăţi digestive incontestabile.

Din frunze şi din fruct se extrage papaina care se foloseşte 
în medicină pentru tratamentul bolilor digestive.

 Fructul se consumă ca şi aperitiv la fel ca pepenele galben 
sau  în salată de fructe.
Din sucul de papaye , brazilienii fac un sirop sedativ, 
iar seminţele le folosesc ca şi vermifug.

Papaya e consumată ca desert în Tahiti, amestecată 
cu amidonul de manioc şi coaptă în cuptor.


Fructul nu foarte copt, tăiat felii merge bine 
ca şi garnitură la grătar de pui şi peşte .  


Fructul tăiat cubuleţe, stopit cu rom, un praf de scorţişoară 
şi zahăr pudră e un desert minunat cu aromă tropicală.


 Am mâncat câteva seminţe şi au un gust uşor picant, deosebit de fin.
Fiecare sămânţă este îmbrăcată într-un strat gelatinos.

Am curăţat cu răbdare acest strat apoi le-am pus la uscat 
şi o să le folosesc ca şi  înlocuitor 
de piper la vreun preparat.  




2 comentarii:

  1. Nici eu nu am incercat niciodata papaya, dar trebuie neaparat sa gust din acest fruct minunat! te pup, Geta si iti doresc o vara cat mai insorita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, e un fruct minunat, îmi pare bine că-l găsesc de cumpărat aici, la noi, în România. O vară frumoasă Natalia, te îmbrăţişez cu drag !

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...