sâmbătă, 9 mai 2015

Caruselul Căsătoriei (Ehecarussel)


Caruselul Căsătoriei (Ehecarussel) 
cu subtitlu "Pînă cînd moartea ne va despărţi"

este o fîntînă din oraşul Nurenberg din Germania care se află într-o zonă comercială pietonală de lîngă Turnul Alb şi în imediata apropiere a bisericii Sf. Elisabeta. În anul 1984 a fost montată pe locul respectiv ca să mascheze o gură de aerisire de la metrou care era inestetică. Iniţial, fîntîna a provocat multe controverse printre localnici, fiind considerată vulgară, dar, cu trecerea timpului a fost acceptată.


Fîntîna a fost proiectată şi construită de sculptorul Jurgen Weber între anii 1977 - 1981, inspirat fiind de poezia lui Hans Sachs care i-a dedicat-o soţiei sale. Textul poeziei este gravat pe o inimă aşezată lîngă fîntînă , sculptată cu trandafiri în marmură portugheză verde şi roz. Poetul vorbeşte despre viaţa de cuplu cu suişuri şi coborîşuri.


Fîntîna este construită în stil baroc din marmură alb - gri, iar sculpturile sunt din bronz. 


În sens giratoriu fîntîna prezintă şase scene de la primele etape ale iubirii, viaţa de familie cu copii, certuri între soţi şi pînă la moarte. La fiecare scenă apare şi un animal sculptat care se potriveşte cu scena.








  

Scena finală..... 


Piedestalul fîntînii este sculptat în forma de ştiulete de porumb, iar în vîrful lui tronează sculptura poetului Hans Sachs dansînd.





4 comentarii:

  1. Cuvintele nu-si au rostul in fata unei asemenea minuni. Cat de frumos ca le-ai vazut la fata locului Gina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa e, Lucica, eu admir foarte mult fîntînile iar cele care au şi o legendă/poveste, parcă sunt şi mai bine recepţionate de vizitatori !

      Tocmai ce m-am întors azi noapte dintr-o altă călătorie unde am văzut/admirat şi alte fîntîni interesante/frumoase, fiecare cu legenda /povestea ei !

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Sigur Lucica, deocamdata pregatesc materialul si apoi public aici pe blog !

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...