miercuri, 11 aprilie 2012

Rulouri de pangasius

Pangasius fript, prăjit, fiert, oricum  l-ai prepara are un gust foarte plăcut. Eu am preparat şi nişte rulouri cu brânză care mi-au plăcut în mod deosebit.

Ingrediente :
4 fileuri de pangasius
150g. brânză cu mucegai albastru
2 linguri făină
2 lamâi
1 morcov
2 roşii
câteva frunze de salată verde
150 ml ulei pentru prăjit
2 linguri ulei de măsline
condimente pentru peşte
sare

Se spală fileurile, se usucă într-un şervet curat şi se taie în jumătate. 
Se presară cu sare şi condimente după gust.
Se taie brânza în bastonaşe şi se aşează câte unul 
în marginea fiecărei bucăţi de fileu.
 
 

Se rulează şi se prinde fiecare rulou cu scobitori. 
Ruloul nu trebuie să fie prea gros , 
pentru că peştele să nu rămână crud la interior.
 Se trec rulourile prin făină şi se rumenesc uniform în ulei. 
Se scot pe hârtie absorbantă şi se îndepărtează scobitorile.


 Morcovul spălat şi curăţat se dă pe răzătoare, 
roşiile şi o lămâie se taie rondele. 
Rulourile şi legumele se aşează pe un platou 
decorat cu frunze de salată verde. 
Se asezonează salata cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie.


Delicios, poftă bună !

joi, 1 martie 2012

Dreamcatcher sau prinzător de vise


În culorile mărţisorului am lucrat un Prinzător de vise. La origini, acesta este un obiect din cultura amerindiană lucrat cu materiale naturale cum sunt  frunze, pene de păsări etc. Se zice că, agăţat deasupra patului sau în faţa ferestrei,  visele frumoase plutesc în jur iar cele urîte sunt ţinute în plasa din mijloc pînă dimineaţa cînd pier în lumina zilei.


Pe o brăţară de plastic am făcut cu un cuişor încins la foc opt şănţuleţe şi cu un fir alb de PNA am ţesut plasa asa cum vedeţi în imagine adăugînd în interior două margeluţe colorate.


Apoi, cu un fir roşu mai grosuţ din acril şi cu croşeta am îmbrăcat cu picioruşe simple cercul. După aceea, am croşetat separat trei lănţişoare pe care le-am prins în partea de jos a cercului adăugînd mărgeluţe pe lănţişoarele din lateral  şi de lănţişorul din centru am prins o mica iconiţă. Agăţătoarea e făcută tot din lănţişor pe care ulterior am cusut cu un fir alb ca să semene cît de cît cu un şnur de mărţiţor. Am agăţat şi un fulg natural în  plasa prinzătorului, aşa mi s-a părut că are un farmec aparte.


Se lucrează foarte repede şi uşor, materialele folosite nu costă mult şi aveţi satisfacţia că oferiţi prietenilor, copiilor, nepoţilor un dar foarte frumos lucrat de mîinile dumneavoastră ! Mult succes !


miercuri, 22 februarie 2012

Tort Diplomat cu pişcoturi şi ananas

Acest tort se prepară foarte repede, este un dulce 
uşor şi foarte gustos, 
unde mai pui că nu te duce la 40 - 45 lei/Kg. 
ca atunci când îl cumperi de la cofetărie.

Şi o idee de decor pentru 1 Martie sau 8 Martie !


Ingrediente : 250ml. lapte dulce, 150g. zahăr tos, 1 plic zahăr vanilat, 
4 ouă, 1 plic gelatină albă, 2 plicuri spumă pentru deserturi 
cu gust de frişcă, 
1 conservă de 500g. ananas cuburi, 200 - 250 g. pişcoturi.

Am fiert laptele cu zahăr şi vanilie până s-a topit zahărul.

Am bătut ouăle ca pentru omletă şi le-am adăugat în laptele fiert. 
Am pus din nou pe foc mic şi am amestecat continuu 
până s-a îngroşat puţin compoziţia. 
Atenţie ! compoziţia nu trebuie să clocotească.
După ce compoziţia se răcoreşte un pic se adaugă gelatina înmuiată aşa cum scrie pe plic, cuburile de ananas scurse bine de sirop şi un plic de frişcă preparat aşa cum scrie pe plic. Eu l-am făcut cu lapte şi am adăugat trei linguri de zahăr tos.

Am pus în forma de tort un rînd de pişcoturi, am turnat compoziţia cu ananas, am aşezat al doilea rând de pişcoturi, am băgat forma într-o pungă de plastic şi am dat la frigider până a doua zi.


 A doua zi am transferat tortul pe un platou, am preparat al doilea plic de frişcă de data asta cu apă şi trei linguri de zahăr şi am îmbrăcat tortul. În puţină frişcă am pus câteva picături de colorant alimentar roşu şi am decorat aşa cum vedeţi în imagini.


Rapid, gustos şi ieftin ! Poftă bună !


duminică, 29 ianuarie 2012

Pulverizarea în atmosferă a uleiurilor esenţiale


Pulverizarea în atmosferă a uleiurilor esenţiale este una dintre cele mai utilizate şi benefice metode de a profita la maximum de uleiurile esenţiale. Pulverizatorul de uleiuri esenţiale stă la baza acestei metode. Microparticulele volatile ale esenţelor care ies din aparat sunt absorbite de plămîni, care redifuzează la rîndul lor, în corp, principiile active ale uleiurilor esenţiale.

Principalele calităţi ale pulverizării în atmosferă a uleiurilor esenţiale sunt următoarele :
Elimină toate mirosurile neplăcute provenite de la fum, de la mirosul de tigară, de la mîncare,  de la animale care rămîn impregnate în casă. Pulverizarea are proprietăţi sanitare şi dezinfectante.

Revitalizează, regenerează şi redă energie aerului pe care îl respirăm.
Pune în evidenţă ioni negativi, deseori absenţi în oraşe şi în interiorul casei. Aparatul de pulverizare difuzează mai puţini, însă suficient pentru nevoile cotidiene. Ei sunt în mod armonios completaţi de calităţile aromatice ale uleiurilor esenţiale.

Cele mai bune uleiuri esenţiale pentru pulverizare în casă, la birou, în sălile de conferinţă sunt : lămîie, niauli, eucalipt, bergamota, levănţică. Aceste uleiuri pot fi utilizate individual sau în amestec. Pe lîngă mirosul plăcut şi calmant  pe care îl emană ele dezinfectează interiorul organismului.
Ulei esenţial de lămîie - este un antiseptic general, el stimulează sistemul imunitar. În mai puţin de patru ore poate ucide toate bacteriile şi viruşii care se propagă în atmosferă.

Ulei esenţial de niauli - antiseptic pulmonar şi un stimulent pentru ţesuturi.

Ulei esenţial de bergamotă - antidepresiv, calmează imediat orice stare de anxietate sau nervozitate.

Ulei esenţial de eucalipt - antiseptic general. Pulverizat, previne epidemia şi infectarea căilor respiratorii - bronşită, gripă şi sinuzită. De asemenea calmează tusea şi fluidizează mucusul.

Ulei esenţial de levănţică - pulverizarea acestui ulei este recomandată pentru stoparea răspîndirii bacteriilor.

Uleiurile esenţiale trebuie să  fie diluate într-un solvent natural, precum uleiul de migdale dulci, uleiul de grîu încolţit, sunătoare etc.
zece picături de ulei esenţial în 20 ml. de solvent natural
25 picături în 50 ml. de solvent natural
50 de picături în 100 ml. de solvent natural
Aparatul de pulverizare electric convenţional, poate fi lăsat să funcţioneze maximum o oră, dimineaţa şi seara, dacă se află acasă. Într-o sală de conferinţe, aparatul este conectat la priză doar pe timpul şedinţei. Într-un birou, un magazin sau holul unui hotel, aparatul trebuie lăsat în funcţiune toată ziua. În perioada unei infecţii, chiar şi acasă, lăsaţi aparatul să funcţioneze toată ziua.

Sursa - Uleiurile esenţiale - Aromaterapia

joi, 19 ianuarie 2012

Jaggery sau zahăr brut

Jaggery este sirop întărit de trestie de zahăr care conţine melasă şi este considerat după miere , al doilea îndulcitor. Jaggery se obţine prin fierberea siropului de trestie de zahăr şi prin coagularea sa parţială, până la o consistenţă păstoasă.
 

După ce siropul a fost concentrat la o pastă groasă se lasă să se răcească şi să se întărească. El poate fi păstrat fără a se altera şi poate fi folosit ca îndulcitor, în timp ce trestia de zahăr şi siropul de trestie de zahăr nu pot fi păstrate mult timp. Siropul fermentează în 36 de ore, trestia de zahăr se usucă şi implicit, se pierde zahărul conţinut în plantă. Jaggery fiert poate fi păstrat şi folosit mult timp. Jaggery conţine proteine, hidraţi de carbon şi substanţe minerale : calciu, potasiu, sulf, fier, şi fosfor. El este considerat o sursă de vitamina A şi este bogat în vitamine din complexul B.

Melasa din Jaggery conţine mult fier, calciu, acid pantotenic, niacină, riboflavină, biotină, piridoxin, tiamin şi acid folic. Jaggery se poate obţine şi din suc de palmier şi se numeste gur. Exact ca şi siropul de trestie de zahăr, siropul de palmier se fierbe şi se îngroaşă parţial. Gur-ul este foarte gustos, mai puţin dulce, dar mai sănătos decât jaggery din trestie de zahăr. Jaggery se poate obţine şi din alte plante care conţin zahăr. Toate felurile de jaggery au o valoare nutritivă superioară zahărului alb rafinat.

În India, utilizarea de jaggery în locul zahărului este foarte răspândită mai ales la sate. Jaggery se mănâncă cu fructe în păstăi prăjite, cu arahide, amestecat în lapte, iaurt, cu pâine şi cu orez. Multe dulciuri , budinci şi bomboane se pot prepara cu jaggery sau gur. Băuturile dulci menţin zahărul din sânge în echilibru şi conferă imediat energie. 

Jaggery şi gur sunt  alimente bune pentru inimă şi ficat şi accelerează metabolismul. Jaggery trebuie însă evitat de femeile însărcinate. Excesul de dulce trebuie evitat, dar o bucăţică de jaggery ajută digestia după masă. Jaggery se vinde şi in comerţ sub numele de "zahar brut" sau "succanat".

Sursa - AYURVEDA - Tratat de terapie şi alimentaţie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...